Kom in actie voor meisjes!

Zet jouw talenten in voor gelijke rechten en kansen voor meisjes in ontwikkelingslanden. Je kunt heel gericht een bijdrage leveren aan verschillende projecten. Als actiestarter kan je een presentatie over Plan aanvragen.

Lees meer Lees minder
Bekijk alle projecten
Help kindhuwelijken Malawi uit!Eén…twee… Elke twee seconden wordt er ergens in de wereld een meisje gedwongen te trouwen als ze zelf nog kind is. Ongeschoold, geïsoleerd, mishandeld en veel te vroeg zwanger; kindhuwelijken beroven meisjes van hun jeugd én hun toekomst. 12 procent van de vrouwen in Malawi tussen de 20 – 24 jaar trouwde voor haar 15e. Het land staat op de negende plaats van landen met het hoogste aantal kindhuwelijken ter wereld. Kindhuwelijken maken een goede toekomst voor meisjes onmogelijk: ze kunnen hun schoolopleiding niet afmaken, lopen grotere kans om te worden mishandeld en hun gezondheid komt ernstig in gevaar door een zwangerschap op jonge leeftijd.  18+ programmaMet jouw actie help je mee in de strijd tegen kindhuwelijken. Ons 18+ programma in Malawi bestaat uit trainingen in ondernemersvaardigheden en weerbaarheid voor meisjes. Zodat ze leren op te komen voor hun rechten en NEE durven leren zeggen tegen een kindhuwelijk. Ouders en leraren krijgen trainingen over de gevaren van kindhuwelijken. Daarnaast geven we sexuele voorlichting en krijgen meisjes die het risico lopen uitgehuwelijkt te worden plek in een opvangtehuis.    Lees meer over kindhuwelijken in Malawi en de manieren waarop Plan hiertegen strijdt.
Bekijk alle

Zet jouw talenten in om het leven van meisjes te verbeteren. Kun je goed bakken, rennen, afvallen, een snor laten groeien? Laat je sponsoren!

Start je actie!
Bekijk alle

Activist Sazeda komt op voor kinderen in Bangladesh

18-09-2019 | 14:20 Geplaatst op: Ren kindhuwelijken de wereld uit! Sazeda (16) was tien jaar oud toen ze zich aansloot bij een kindergroep van Plan. “We praatten met kinderen en volwassenen over de bescherming van kinderen in ons dorp.” Op haar elfde mocht ze overstappen naar de jongerengroep. “Met deze groep vroegen we aandacht voor problemen waar jongeren mee te maken krijgen, zoals slechte toegang tot gezondheidszorg en kindhuwelijken.” Eigen kindhuwelijk gestopt Sazeda heeft kindhuwelijken van heel dichtbij meegemaakt; haar oudere zus werd uitgehuwelijkt. Ze zag wat voor impact dat op haar had en beloofde zichzelf nooit jong te trouwen. Toch werd ze zelf op haar veertiende uitgehuwelijkt aan een onbekende jongen. Maar daar nam ze geen genoegen mee. Sazeda overtuigde haar ouders dat haar studie belangrijker was en het huwelijk ging niet door. Samenwerken is essentieel Ondertussen was Sazeda lid van meerdere jongerengroepen, die samen een platform voor alle kinderen en jongeren vormden. “We organiseren sessies om aandacht te vragen voor jongerenproblemen. Iedereen praat met elkaar en we discussiëren ook met dorpsleiders en overheidsorganisaties. We organiseren bijeenkomsten om onze standpunten te promoten.” Daarnaast strijden de jongerengroepen hard om verschillende gevallen van geweld tegen en uitbuiting van kinderen te stoppen. Samenwerken is daarbij essentieel. En dat blijkt zijn vruchten af te werpen. De jongeren hebben samen al 107 kindhuwelijken gestopt, 87 studenten terug naar school gestuurd, 72 gevallen van seksueel misbruik gestopt en 14 drugsverslaafde jongeren laten afkicken. Een betere toekomst Sazeda vertegenwoordigt als jongerenleider veel jongeren op verschillende lokale, provinciale en zelfs nationale bijeenkomsten. Ze overtuigt iedereen om kinderen te steunen en niet de mond te snoeren. Kinderen zijn namelijk de toekomst en zij kunnen een ‘nieuwe wereld’ opbouwen. “Mijn doel is om een betere omgeving te creëren voor alle kinderen. Er moet meer aandacht komen voor de bescherming van kinderen. Ook moeten ze een stem krijgen en meedenken over belangrijke onderwerpen. Alle kinderen verdienen een kans om iets te veranderen.” Plan in actie Sazeda is nu de nationale jongerenadviseur voor Plan International Bangladesh. Daarnaast is ze recent geselecteerd als Global Youth Ambassador. Plan nomineerde Sazeda voor de Internationale Kindervredesprijs 2017. Plan ondersteunt jongeren zoals Sazeda door middel van kinderen- en jongerengroepen. Ook geeft Plan trainingen op het gebied van kinderbescherming, rampen, uitbuiting van kinderen, huiselijk geweld, seksuele voorlichting, EHBO en leidinggevende vaardigheden.
Lees meer
Bekijk alle donateurs
€ 10

Buurman Peter

14-10-2019 | 21:14 Aan: Alle kindhuwelijken de wereld uit! Niet naar de bingo maar wel een bijdrage gekregen voor de strijd tegen kindhuwelijken. Bedankt Buurman Peter!!!