27 december 2019

De 47-jarige Muluwork uit Ethiopië is een vrouwelijke leider in haar community. Ze werd al op vijfjarige leeftijd door haar ouders uitgehuwelijkt. Ze was zeven jaar toen haar man bij haar kwam wonen. Ondanks alle barrières bleef Muluwork bij haar man en ze hebben samen vijf kinderen.

Muluwork voert de door Plan International in 2016 opgerichte werkgroep aan die strijdt tegen kindhuwelijken in haar community. Ze zorgt ervoor dat ouders die hun dochters of zonen vroeg willen uithuwelijken worden gemeld bij de autoriteiten en een hoge boete ontvangen.

“Een deel van mij stierf die dag”

“Ik was vijf jaar toen ik uitgehuwelijkt werd. In die tijd wist ik niet echt wat er gebeurde omdat ik zo jong was. Maar als ik er nu aan denk is het een ceremonie die meer als een begrafenis voelde dan een bruiloft. Ondanks dat ik in het middelpunt van de ceremonie stond, had ik niets te zeggen over wat er gebeurde. Een deel van mij stierf die dag,” vertelt Muluwork.

“In die tijd was het heel normaal dat een kind van die leeftijd ging trouwen. Mijn familie en die van mijn man wilden de banden tussen ons versterken en ze dachten dat een huwelijk hierbij ging helpen.”

Ongelukkig bestaan

“Ik was 7 jaar toen mijn man bij mij kwam wonen. Hij was op dat moment 27 jaar oud. Zijn familie vond het niet leuk dat ik naar school ging, dus toen ik 10 was, verliet ik school. Ik had vanaf dat moment een ongelukkig bestaan – ik moest graan vermalen en al het huishouden zelf doen.”

“Mijn man was ook niet gelukkig. Hij was ook door zijn familie gedwongen om te trouwen. Maar dat betekende niet dat hij niet verwachtte dat ik met hem naar bed zou gaan. Als je dit niet deed, zou je geslagen worden.”

Andere wending

“Toen ik 15 was, kreeg ik mijn eerste kind. Het was een hele moeilijke bevalling die vier dagen duurde. Ik was 17 toen ik mijn tweede kind kreeg. Ik vond het heel moeilijk om mijn baby’s te verzorgen en al het huishouden in mijn eentje te doen. Ik huilde heel vaak.”

Wij zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om de huwelijken van bijna 40 kinderen te stoppen.

“Ik heb nu vijf kinderen, waarvan drie meisjes. Geen van hen is jong getrouwd. Ik heb ervoor gezorgd dat ze een opleiding kregen en dat ze zich bewust waren van de barrières die ik als kindbruid tegenkwam. Ik ben er heel gelukkig mee dat hun leven een andere wending heeft gekregen.”

Strijd tegen kindhuwelijken

“Nu ben ik lid van een werkgroep tegen kindhuwelijken in mijn community. Wij zijn er de afgelopen jaren in geslaagd om de huwelijken van bijna 40 kinderen te stoppen. Ik leid een groep van 30 mensen en we ondernemen actie als we horen dat er gezinnen zijn die van plan zijn om hun dochters vroeg te laten trouwen. Als we dat doen leggen we de ouders eerst uit waarom het kindhuwelijk niet in het belang is voor hun dochters of zonen. Deze gezinnen krijgen vervolgens een boete van 5.000 birr (ongeveer € 150) en worden aan de autoriteiten gemeld.”

“Mijn team vertelde de vader van een jong meisje dat op het punt stond om uitgehuwelijkt te worden, dat hij niet verder mocht werken voor de kerk als priester en een boete zou krijgen als hij het huwelijk van zijn dochter niet afzegde.”

“Ik heb mijn ouders nooit vergeven”

“Door hard te werken en actie te ondernemen zal het kindhuwelijk uiteindelijk worden uitgeroeid. Het is mijn droom om dat te laten gebeuren, zodat geen enkel ander meisje zo lijdt als ik.”

Door hen heb ik mijn opleiding en mijn kans op geluk gemist.

“Ondanks onze problemen besloten mijn man en ik om samen te blijven in het belang van onze kinderen. Ik heb mijn ouders nooit vergeven voor wat ze me hebben aangedaan. Door hen heb ik mijn opleiding en mijn kans op geluk gemist. Wie kan dat iemand ooit vergeven?”

Delen