Dam tot Damloop 2021

Nog te gaan

Normal 58d1444a055cca91c3dd8805b75c96183976a5e9
van totaal € 15.000 (8%)

We mogen weer! Doe jij mee met één van de grootste hardloopevents ter wereld? Schrijf je snel in voor de Dam voor Damloop 2021 met Run for Plan en loop voor een betere toekomst voor meisjes!

Op zondag 19 september kun je met Run for Plan de beroemde 10 Engelse mijl (16,1 km) lopen vanaf de Prins Hendrikkade in Amsterdam naar de Peperstraat in Zaandam. De ongeëvenaarde sfeer, de IJtunnel en het feit dat de start en finish in twee verschillende steden liggen maken dit evenement zo bijzonder.

Elke deelnemer haalt verplicht 350 euro sponsorgeld op en daarmee steun je de strijd tegen kindhuwelijken van Plan International. Er zijn 50 plekken beschikbaar. Schrijf je snel in en word één van onze runners!

Hoe werkt het?

  1. Start je eigen actie
  2. Personaliseer je actiepagina
  3. Deel je actiepagina en laat je sponsoren door vrienden, familie en collega’s
  4. Haal voor 22 augustus 350 euro op om je ticket te ontvangen
  5. Ontvang bij het behalen van jouw sponsorbedrag een uniek Plan International hardloopshirt
  6. Loop mee op zondag 19 september met de Dam tot Damloop en we zien jou bij ons ontvangstcomité !

Schrijf je snel in en samen lopen we voor een mooie toekomst voor meisjes!

 

De periode tussen luier en sluier is voor veel meisjes te kort. Elke 3 seconden wordt ergens op de wereld een meisje gedwongen te trouwen terwijl ze nog een kind is. Eén op de negen kindbruiden is zelfs jonger dan vijftien.

Een kindhuwelijk is een ernstige schending van de kinderrechten met vaak levenslange consequenties voor de slachtoffers. Naar school gaan kunnen ze wel vergeten en zonder opleiding of eigen inkomen zijn deze meisjes later totaal afhankelijk van hun man en zijn familie. Er is vaak sprake van huiselijk geweld en de jonge meisjes krijgen baby’s wanneer hun lichaam nog helemaal niet klaar is voor een zwangerschap en een bevalling. Dit zorgt voor grote gezondheidsrisico’s.

Hoe kan het dat kindhuwelijken vandaag de dag nog steeds bestaan? We zetten de belangrijkste oorzaken van dit complexe probleem op een rijtje.

#1 Armoede
Bij grote armoede, gebrek aan voedsel of oorlog, worden meisjes vaker uitgehuwelijkt. Er is dan één mond minder om te voeden. De bruidsschat die ouders in Azië betalen voor hun dochter is goedkoper wanneer ze jong is en geen opleiding heeft.

#2 Discriminatie
Meisjes moeten zo snel mogelijk trouwen, kinderen krijgen en voor het huishouden zorgen; deze opvatting geldt nog op veel plekken in de wereld. Jongens moeten later voor de kost zorgen en daarvoor is het belangrijk dat ze eerst een opleiding volgen. Meisjes kunnen volgens deze opvatting dus veel jonger trouwen dan jongens.

#3 Cultuur en traditie
Het huwelijk is voor ouders een manier om een goede toekomst te regelen voor hun dochter. Om haar zo te beschermen tegen verkrachting en ander fysiek geweld en de schande van seks of een zwangerschap voor het huwelijk.

Kindhuwelijken zijn niet aan één godsdienst gebonden. Ze komen voor in alle werelddelen en in alle religies.

#4 Gebrek aan onderwijs
Ongeschoolde dochters van ongeschoolde ouders worden vaker heel jong uitgehuwelijkt. Ze weten niet beter en een huwelijk is vaak de enige manier om hun hoofd boven water te houden. Omgekeerd hebben meisjes die naar school gaan 3 keer meer kans om aan een kindhuwelijk te ontsnappen. Ze zijn mondiger, weten wat hun rechten zijn en leggen zich niet zomaar neer bij tradities. Bovendien kunnen zij met een diploma op zak werk vinden en voor zichzelf zorgen.

#5 Gebrekkige wetgeving
In veel landen is het kindhuwelijk nog steeds toegestaan. En in veel landen die wel een minimumhuwelijksleeftijd (van 18 jaar) in de wet hebben vastgelegd, wordt deze wet niet voldoende gehandhaafd.

Een andere oorzaak is het ontbreken van goede geboorte- en huwelijksregistratie. De leeftijd van het meisje is daardoor onbekend en dus kan ze te jong trouwen.

Wat doet Plan International tegen kindhuwelijken?

Bij Plan zetten we ons wereldwijd in voor een betere kwaliteit van onderwijs. Onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk, zodat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Meisjes, jongens, ouders, dorpshoofden en leraren krijgen voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van meisjes. Daarnaast helpt Plan meisjes op school te blijven en zorgt dat hun families een inkomen hebben. Zo kunnen zij de opleiding van hun dochters betalen. Plan lobbyt voor betere wetgeving en de handhaving ervan en zet signaleringssystemen op, die in werking treden als een meisje ineens wegblijft van school.

We zorgen er ook voor dat meisjes een geboortebewijs krijgen. Daarmee kunnen zij aanspraak maken op hun rechten als staatsburger, hun recht op bescherming en daarmee is haar leeftijd bekend.

Bekijk alle
€ 5 24-07-2021 | 09:33 Aan: Ik loop kindhuwelijken de wereld uit! Mooi doel, go for it Sevda!! 💪
€ 15 23-07-2021 | 13:25 Aan: Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 10 22-07-2021 | 16:44 Aan: Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 10 22-07-2021 | 16:18 Aan: Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 10 21-07-2021 | 17:42 Aan: Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
Bekijk alle

De actie van Bart

21-07-2021 | 14:52 Een aantal weken geleden had Bart Beentjes in zijn hoofd om het hardlopen weer op te pakken, maar een druk schema en gebrek aan motivatie hielden hem tegen. Tot hij de Plan Dam tot Damloop actie voorbij zag komen. Dat lag precies in zijn straatje. Het mes snijdt voor Bart zo aan twee kanten! “Wat naar voren kwam tijdens mijn reizen in het buitenland is dat vrouwen nog erg onderdrukt worden op onze aarde. Het uithuwelijken is daar een verschrikkelijk voorbeeld van’ vertelt Bart “Het lijkt een ver van onze bed show, maar dat is het naar mijn mening helemaal niet. Iedereen die onderdrukt, mishandeld of misbruikt wordt heeft indirect impact op de mensheid in zijn geheel.”   In Nepal heeft Bart opvangtehuizen gezien waar meisjes wonen die zijn gered van deze barre omstandigheden. “ Het is zo mooi en zo hartverwarmend om te zien dat deze meisjes verzorging, scholing, liefde en vooral een tweede kans krijgen in het leven. Deze kansen worden onder andere waargemaakt door Plan International en is naar mijn mening ZO ENORM belangrijk. Kun je je voorstellen? Je wordt uitgehuwelijkt en misbruikt en opeens wordt je gered. Opeens is er weer een kans in het leven! Hoe prachtig is dat dit mogelijk gemaakt kan worden. Elke vrouw die later in haar kracht kan staan, draagt naar mijn mening bij in de gemoedelijkheid van de mens in zijn geheel. Samen kunnen we deze onderdrukking van vrouwen tegengaan. Aan de andere kant van de wereld, maar ook hier.”   Na het starten van zijn actie heeft Bart meteen een bericht op social media gezet en vrienden, familie en kennissen een berichtje gestuurd. “Het sponsorbedrag is gehaald, daar ben ik erg dankbaar voor, maar ik ben natuurlijk niet van plan om het nu te laten rusten!”    Het is zijn passie om met klankschalen te werken. Graag wil Bart deze passie doorgeven in de vorm van geld aan deze actie. Daarom organiseert hij in september twee klankschaal-meditaties in de IJmond, waarvan de opbrengsten worden gedoneerd.   “Ik heb drie keer eerder meegedaan aan de Dam tot Damloop. Verder heb ik aan meerdere hardloopevenementen deel genomen over de wereld, maar de Dam tot Dam loop heeft wel een speciaal plekje in mijn hart. De euforie, de energie, de extase, de renners, de vrijwilligers, de organisatoren en niet te vergeten de toeschouwers maken het meedoen al een feestje op zich!”
Lees meer