Loop de Dam tot Damloop met Team Run for Plan

Daag jezelf uit en ren samen met Plan International kindhuwelijken de wereld uit! Op zondag 17 september 2023 komt Team Run for Plan opnieuw in actie tijdens de Dam tot Damloop. Een bijzondere kans om je in te zetten voor de rechten van meisjes wereldwijd. Loop jij met ons mee?

Op 17 september vind een van de meest iconische hardloopevents van Nederland plaats: de Dam tot Damloop. Met Run for Plan kun jij je voor € 30 inschrijven voor het parcours van 10 Engelse mijl (16,1 km). Daarnaast vragen we je minstens € 150 aan sponsorgeld op te halen voor de strijd tegen kindhuwelijken. Jouw inzet en steun zijn heel hard nodig, want elke drie seconden wordt er ergens ter wereld een meisje uitgehuwelijkt.

De Dam tot Damloop is een uniek evenement met een ongeëvenaarde sfeer. Samen met duizenden anderen start jij op de Prins Hendrikkade in Amsterdam en loop je via de IJ-tunnel naar de finish in Zaandam. Een bijzondere belevenis, die nog meer betekenis krijgt door jouw inzet voor meisjes wereldwijd!

Wat krijg jij als lid van Team Run for Plan? 

 • Een officieel Startbewijs voor de Dam tot Damloop bij het ophalen van minimaal € 150 aan sponsorgeld
 • Een bevoorrechte startpositie, direct achter de wedstrijdlopers!
 • Een uniek Plan International hardloopshirt
 • Dam tot Damloop medaille
 • Toegang tot exclusieve faciliteiten in het Dam tot Dam Park
 • En natuurlijk onze steun vooraf en tijdens de Dam tot Damloop!

Loop jij met ons mee? Er zijn 30 plekken beschikbaar, schrijf je dus snel in!

Hoe werkt het?

 1. Schrijf je in als deelnemer via de button ‘Ik loop mee’;
 2. Maak de keuze of je de actie individueel, als team of als lid van een bestaand team wil doen;
 3. Vul je gegevens in en personaliseer je actiepagina;
 4. Spread the word! Deel je donatie-/actiepagina met jouw omgeving en via social media;
 5. Vertel jouw vrienden, familie en collega’s waarom je meeloopt en laat je sponsoren. Zo haal je binnen no time € 150 of meer op;
 6. Ontvang je ticket en ontmoet ons op 17 september aan de start!

Waar lopen we voor?

Drie… twee… een… STOP! Elke drie seconden wordt ergens in de wereld een meisje gedwongen te trouwen terwijl ze zelf nog kind is. Wereldwijd trouwen er jaarlijks twaalf miljoen meisjes voor ze achttien zijn. Schokkende cijfers en een ernstige schending van kinderrechten met vaak levenslange consequenties voor meisjes. Zonder kindhuwelijken te bestrijden, verliezen steeds meer meisjes de kans op onderwijs, het maken van eigen keuzes en een toekomst in vrijheid. In plaats daarvan lopen ze het risico om slachtoffer te worden van huiselijk geweld en worden ze vaak te vroeg zwanger en krijgen ze te maken met een bevalling terwijl hun lichaam hier nog niet klaar voor is. Dit kan enorme en blijvende medische gevolgen hebben.

Een kindhuwelijk kent diverse en complexe oorzaken, zoals armoede, discriminatie, bestaande stereotypen over de rol van meisjes en gebrekkige wetgeving. We moeten kindhuwelijken daarom op meerdere fronten aanpakken. Plan International doet dit door wereldwijd te zorgen voor een betere kwaliteit van het onderwijs. Want onderwijs maakt meisjes bewust van hun rechten en vergroot hun kans op het vinden van werk waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. Ook geven we voorlichting aan ouders, leerkrachten en lokale organisaties over de schadelijke gevolgen van kindhuwelijken en het respecteren van de rechten van ieder meisje. Verder zetten we ons in voor betere wetgeving en de handhaving ervan. Ook ondersteunen we actieclubs, waarin meisjes zelf strijden voor hun rechten. 

Al onze projecten doen we met én voor meisjes. Alleen samen, met alle betrokkenen, kunnen we zorgen voor blijvende verandering.

Meer weten over kindhuwelijken? Klik hier voor meer informatie. 

 

Top acties
1
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 348 87% Opgehaald
2
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 225 150% Opgehaald
3
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 195 130% Opgehaald
4
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 185 123% Opgehaald
5
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 105 70% Opgehaald
6
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 105 70% Opgehaald
7
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 10 6% Opgehaald
8
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 10 6% Opgehaald
9
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 10 6% Opgehaald
10
Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
€ 0 0% Opgehaald
Bekijk alle

Laatste donaties

€ 5
28-05-2023 | 09:12

Niels

Aan: Ik loop kindhuwelijken de wereld uit!
Bekijk alle
09 mei 2023 Strijd mee tegen kindhuwelijken! Nog iedere dag krijgen bijna 33.000 meisjes te horen dat ze moeten trouwen. Dat zijn 23 meisjes per minuut. Dit is onacceptabel en een ernstige schending van de kinderrechten. Op zondag 17 september staat Team Run for Plan weer aan de start van de Dam tot Damloop. Daar staan we met één doel: kindhuwelijken de wereld uit rennen! Schrijf je in en loop mee met Plan International! Als lid van Run for Plan loop je voor meisjes als de zevenjarige Bhumika, die nog in onzekerheid leeft over haar toekomst. Zal zij net als haar zussen worden uitgehuwelijkt? Plan International doet er alles aan om dit vooruitzicht voor meisjes wereldwijd te voorkomen. Een onzekere toekomst Bhumika is het jongste meisje uit een gezin met zes kinderen. Ze woont samen met haar ouders in een van de armste gebieden van Nepal. Bhumika gaat naar school, maar door armoede is het onzeker of ze haar onderwijs kan voortzetten. Meisjes horen vaak dat jongens voorrang hebben om naar school te gaan en zij als meisjes thuis moeten blijven. Ze stoppen op jonge leeftijd met school om te werken of te gaan trouwen. Armoede is een van de grootste oorzaken van kindhuwelijken. Ouders van meisjes hebben het gevoel dat ze geen andere keuze hebben dan hun dochters vroeg uithuwelijken. Er is dan tenslotte één mond minder te voeden. Hoe ouder de meisjes worden, hoe moeilijker het wordt om hen een zekere toekomst te bieden. De consequenties van een kindhuwelijk zijn voor meisjes ernstig. De meesten raken ongeschoold en worden zwanger voordat hun lichaam daar klaar voor is. Ze moeten thuisblijven, zonder vrijheid of mogelijkheid om hun eigen inkomen te verdienen. Daarnaast worden ze vaak slachtoffer van huiselijk geweld. Jij kan het verschil maken! Zet jij je in voor meisjes als Bhumika? Geef hen de kans op onderwijs, het maken van eigen keuzes en een toekomst in vrijheid. Schrijf je in voor de Dam tot Damloop en ren kindhuwelijken de wereld uit!   Ik loop mee! 
Lees meer
Delen