Ren kindhuwelijken de wereld uit!

Wat leuk dat je meedoet aan een hardloopwedstrijd en dat je je wilt laten sponsoren om zo samen met Plan International te strijden tegen kindhuwelijken.

Wat moet je doen:

  • Klik op ‘start je actie’
  • Creëer een account
  • Verzamel donaties

 

Elk jaar trouwen wereldwijd twaalf miljoen meisjes voordat ze achttien jaar zijn. Eén op de negen kindbruiden is zelfs jonger dan vijftien. Ongeschoold, geïsoleerd, mishandeld en veel te vroeg zwanger; kindhuwelijken beroven meisjes van hun jeugd én hun toekomst. Ze kunnen hun school niet afmaken en lopen grote kans om te worden mishandeld. Jonge bruiden worden ook vaak jong moeder, waardoor hun gezondheid ernstig in gevaar komt.

Plan International steunt meisjes die het risico lopen uitgehuwelijkt te worden en geeft voorlichting aan ouders, leerkrachten, dorpshoofden en lokale organisaties over de schadelijke gevolgen van kindhuwelijken.

Met deze actie draag je bij aan onze strijd tegen kindhuwelijken binnen  het 18+-programma van de Yes I Do-alliantie.

Bekijk alle

Activist Sazeda komt op voor kinderen in Bangladesh

18-09-2019 | 14:20 Sazeda (16) was tien jaar oud toen ze zich aansloot bij een kindergroep van Plan. “We praatten met kinderen en volwassenen over de bescherming van kinderen in ons dorp.” Op haar elfde mocht ze overstappen naar de jongerengroep. “Met deze groep vroegen we aandacht voor problemen waar jongeren mee te maken krijgen, zoals slechte toegang tot gezondheidszorg en kindhuwelijken.” Eigen kindhuwelijk gestopt Sazeda heeft kindhuwelijken van heel dichtbij meegemaakt; haar oudere zus werd uitgehuwelijkt. Ze zag wat voor impact dat op haar had en beloofde zichzelf nooit jong te trouwen. Toch werd ze zelf op haar veertiende uitgehuwelijkt aan een onbekende jongen. Maar daar nam ze geen genoegen mee. Sazeda overtuigde haar ouders dat haar studie belangrijker was en het huwelijk ging niet door. Samenwerken is essentieel Ondertussen was Sazeda lid van meerdere jongerengroepen, die samen een platform voor alle kinderen en jongeren vormden. “We organiseren sessies om aandacht te vragen voor jongerenproblemen. Iedereen praat met elkaar en we discussiëren ook met dorpsleiders en overheidsorganisaties. We organiseren bijeenkomsten om onze standpunten te promoten.” Daarnaast strijden de jongerengroepen hard om verschillende gevallen van geweld tegen en uitbuiting van kinderen te stoppen. Samenwerken is daarbij essentieel. En dat blijkt zijn vruchten af te werpen. De jongeren hebben samen al 107 kindhuwelijken gestopt, 87 studenten terug naar school gestuurd, 72 gevallen van seksueel misbruik gestopt en 14 drugsverslaafde jongeren laten afkicken. Een betere toekomst Sazeda vertegenwoordigt als jongerenleider veel jongeren op verschillende lokale, provinciale en zelfs nationale bijeenkomsten. Ze overtuigt iedereen om kinderen te steunen en niet de mond te snoeren. Kinderen zijn namelijk de toekomst en zij kunnen een ‘nieuwe wereld’ opbouwen. “Mijn doel is om een betere omgeving te creëren voor alle kinderen. Er moet meer aandacht komen voor de bescherming van kinderen. Ook moeten ze een stem krijgen en meedenken over belangrijke onderwerpen. Alle kinderen verdienen een kans om iets te veranderen.” Plan in actie Sazeda is nu de nationale jongerenadviseur voor Plan International Bangladesh. Daarnaast is ze recent geselecteerd als Global Youth Ambassador. Plan nomineerde Sazeda voor de Internationale Kindervredesprijs 2017. Plan ondersteunt jongeren zoals Sazeda door middel van kinderen- en jongerengroepen. Ook geeft Plan trainingen op het gebied van kinderbescherming, rampen, uitbuiting van kinderen, huiselijk geweld, seksuele voorlichting, EHBO en leidinggevende vaardigheden.
Lees meer