12 mei 2022

18 september is het zo ver, dan ga ik de Dam tot Dam loop lopen voor Plan International. De redenen voor mij om dit te doen zijn heel uiteenlopend. Het uitlopen van die 16,1 KM is een uitdaging waarvan ik een jaar geleden nooit had gedacht te kunnen bereiken. Ik ben namelijk het afgelopen jaar ruim 20 kilo afgevallen en heb daarbij mijn conditie flink verbeterd. Ik heb ongeveer 8 jaar geleden wel ooit een ladies run gelopen van 5 km maar dit is toch even wat anders. 

 

Dan kan je natuurlijk gewoon zelf een startbewijs kopen voor de Dam tot Dam loop, maar hoe leuk is het om hiermee ook andere te kunnen helpen. Daarbij schrik ik vaak nog van de ongelijkheid om mij heen. Iets waar ik bijvoorbeeld zelf tegen aanloop is, dat ik mijn kinderwens nu niet in vervulling wil laten gaan omdat ik mijzelf benadeeld voel om zwanger te moeten onderhandelen over mijn vaste aanstelling. Discussies met vrienden dat die ook geen jonge vrouw met een kinderwens zouden aannemen als ze een fulltime vacature open zouden hebben staan. Iets waar ik als vrouw niks aan kan veranderen en wat ook gewoon de natuur is, het verbaast mij dat dit soort zaken ook in Nederland nog steeds spelen. Ik kan me dan ook amper voorstellen hoe het moet zijn voor jonge meiden en kinderen in arme landen waar de cultuur heel anders is dan wij die kennen. Als ik dan kan bijdragen met zo iets kleins waar ik persoonlijk ook nog van kan groeien is dat alleen maar mooi. 

 

Mijn aanpak is mensen vertellen waarom dit voor mij persoonlijk zo belangrijk is. Maar om mensen extra te motiveren en te bedanken heb ik vrienden, familie en kennissen uitgenodigd om 18 september in de avond na de Dam tot Dam loop bij mij te komen BBQen. Ik wil er die dag 1 groot feest van maken. Daarbij heb ik met Koningsdag ook een cupcake actie gehouden bij de voetbalvereniging bij mij in het drop, ik heb 75 cupcakes en 25 oranje koeken gebakken en als iemand een donatie deed kreeg je een cupcake. Dit was een groot succes want er waren kinderkonings spelen. Om de voetbalclub te bedanken voor hun medewerking heb ik aangeboden volgend jaar als vrijwilliger hun te helpen. Voor mij was dit persoonlijk een ook grote overwinning omdat ik introvert ben en het lastig vind om zomaar op iemand af te stappen. Ik heb dan ook veel leuke gesprekken en reacties gekregen op mijn actie. Het zelfde geldt bij mijn familie en vrienden ik ben altijd bang om mijzelf te veel op te dringen en het vragen om een donatie was ook gelijk een goede opening voor een gesprek. 

 

Ik hoop dat ik 18 september leuke mensen ga ontmoeten. Ik heb er zelf erg veel zin in en mijn doel is om die 16,1 km gezond in hopelijk ongeveer 8km per uur uit te lopen. Zeker niet snel maar voor mij al een hele prestatie. Voor de training doe ik veel; ik sport het afgelopen jaar al sowieso 5 dagen in de week. Maar ter voorbereiding voor de Dam tot Dam doe ik nu 2 dagen in de week krachttraining 1 x perweek een duurloop van 10 km en 1x in de week een tempo loop van 4a5 km. Ook heb ik nog 1 keer in de week boksles wat hi intensity is. De aankomende maanden wil ik mijn duurloop gaan uitbreiden naar de 15 km zodat ik aan de afstand kan wennen. En indien mogelijk nog een extra hardloop dag er bij plannen in de week. 

 

Ik hoop dat jullie er iets aan hebben. 

 

Met vriendelijke groet,

 

Charley Bus

Delen